Dinsdag 5 februari 2013

Voorgerecht: 
Courgettekoekjes met tzazikisaus op een bedje van sla

Hoofdgerecht: 
Stoofpot met Limabonen, boerenkool, knoflook en tomaat geserveerd met brood

Nagerecht: 
Appels uit de oven


Recept courgettekoekjes met tzazikisaus op een bedje van sla.



Aantal Personen
10
Bereidingstijd
Voorbereiding 40 minuten, bakken 20 minuten

Ingrediënten voor de koekjes
500 g courgette
zout 4 bosuitjes 1 kleine ui 60 g feta 3 el dille, fijngehakt 3 el peterselie, fijngehakt 4 eieren 150 g bloem versgemalen zwarte peper olijfolie
Voorbereiding:
Rasp de courgette grof boven een vergiet en strooi er zout over. Laat de courgette zo een half uur staan.
Snijd de bosuitjes in dunne dingetjes. Hak de gewone ui heel fijn. Verkruimel de feta. Druk het vocht uit de courgettes.
 
Bereiding:
Roer in een kom de eieren en de bloem door elkaar en schep de courgette, stengelui, ui, feta en kruiden erdoor. Voeg versgemalen peper naar smaak toe.
Verhit een laag olie van 1 cm in een koekenpan en schep bergjes beslag in de pan. Bak de courgettekoekjes in 4-5 minuten knapperig bruin, keer ze halverwege. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bak van de rest van het beslag op dezelfde manier courgettekoekjes.


Ingrediënten voor de tzazikisaus:
Halve liter Turkse yoghurt
1/2 komkommer, geraspt en uitgelekt
2 teentjes fijngesneden knoflook
Peper, zout.
Bereiden: Alles door elkaar mengen en op smaak brengen met peper en zout.

Serveren:

Doe een beetje gemengde sla op een bordje, leg de koekjes erboven op en serveer de saus er apart bij.


Recept Stoofpot met Limabonen, boerenkool, knoflook en tomaat geserveerd met brood



Recept voor 10 personen



Ingrediënten:

2 eetlepels kokosolie of geklaarde boter
5 middelgrote fijngesneden uien
10 teentjes knoflook fijngesneden
3 theelepels gerookt paprikapoeder
10 laurierblaadjes
1 theelepel chili vlokken
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper
2 grote blikken gekookte witte bonen (lima, boter, marine, cannelloni ...), uitgelekt en afgespoeld
500 ml groentebouillon
4 blikjes tomatenblokjes van circa 380 gram
250 gram fijngesneden boerenkool bladeren
Koudgeperste olijfolie om te garneren
Brood voor erbij



Bereiden:
Verhit een klontje kokosolie in een grote soeppan.

Doe de uien in de pan en voeg zeezout, peper, laurier en paprikapoeder toe.

Bak een paar minuten tot de uien zacht zijn, voeg dan gesneden knoflook toe. Als het gerecht droog wordt, voeg dan een beetje sap van de tomaten uit blik toe.

Voeg alle andere ingrediënten toe behalve de boerenkool, breng aan de kook, laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg de boerenkool pas ongeveer 5-10 minuten voor het serveren toe en laat het geheel kort koken(hierdoor behoud de boerenkool zijn voedingswaarde).

Doe de stoofpot in een diep bord en sprenkel er wat olijfolie over.


Hoewel het niet nodig is om dit gerecht met iets anders te serveren, kun je het opdienen met brood of crustini gemaakt door brood te besprenkelen met olijfolie en het even te grillen.
Je kunt er ook een groente salade bij serveren.


Recept appels uit de oven


Ingrediënten:

Appels, 1 per persoon
Boter
Kaneel
Honing
Slagroom

Bereiden:

Was de appels snijd het dakje eraf en haal het klokhuis eruit met een appelboor.
Doe een stukje van het binnenste terug in de onderkant van de appel zodat ze niet leeglopen. 
Zet de appels in een ovenschaal.
Doe in elke appel een klontje boter en giet er wat honing in en over.
Bestrooi met wat kaneel en leg de bovenkantjes terug op de appels.
Dek de ovenschotel goed af en bak circa 1 uur in de oven op 200 graden.


Serveer warm met de stijf geslagen slagroom.