Zaterdag 22 juni 2013

Voorgerecht
Bruchetta met tomatensalsa
Hoofdgerecht
Griekse kip of champignonspies van de barbecue met tabouleh, bietjes salade en Haydiri
Nagerecht
Griekse yoghurt met honing en verse aardbeien

Recepten

Bruchetta met tomatensalsa
Klik hier voor het recept. 

Griekse kip
Ingrediënten voor 4 personen

1 eetlepel rode druivensap
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels gehakte verse oregano of 1/2 tl gedroogde
1 eetlepel gehakte verse tijmblaadjes
4 eetlepel extra vierge olijfolie
4 kipfilets à 125 gram
Haydiri dipsaus (zie recept)
Bereiden
Meng de druivensap, het citroensap, de oregano en tijm door elkaar, voeg zout en peper naar smaak toe en klop de olie er langzaam door. 

Sla de kipfilets plat tot ze een dikte hebben van 1,5 cm.
Schep de kipfilets door de dressing, zodat de kip gelijkmatig bedekt is en laat ze minimaal 1 uur marineren.

Bak de kip op de barbecue in 7-8 min. goudbruin en gaar. 

Schep wat Haydiri dipsaus op of naast de kip.
Haydiri dipsaus
Voor 4 personen
150 ml Griekse yoghurt 10% vet
1/2 groene peper in kleine blokjes
1 eetlepel fijngesneden verse dille
1 klein teentje knoflook heel fijn gesnipperd
Snufje paprikapoeder
1 theelepel extra vierge olijfolie
Meng alles door elkaar en breng op smaak met wat zout.

Champignonspiezen
Voor 4 personen
500 gram champignons
100 ml olijfolie
1 rood pepertje
2 genipperde tenen knoflook
1 eetlepel bieslook
1 eetlepel tijm
1 eetlepel rozemarijn
Bereiden 
Maal het pepertje, de knoflook, bieslook, tijm en rozemarijn met de de olie tot een puree.
Doe de champignons in de marinade en schep ze regelmatig goed om.
Laat ze minimaal 1 uur marineren.
Haal de champignons uit de olie en prik ze op metalen pennen. Bak ze in circa 10 minuten rondom goudbruin op de barbecue.

Tabouleh
Voor 4 personen
• 100 gram fijne bulgur
• 1 kopje water
• 75 gram waterkers of als je het niet kan krijgen evt. rucola
• 10 gram fijngesneden muntblaadjes
• 1 grote gesnipperde rode ui
• 3 middelgrote zoete rijpe tomaten in blokjes zonder zaadjes
• 1 hele kleine Turkse komkommer zonder zaad in blokjes
Droge kruiden voor de tabouleh
• ½ theelepel piment
• ½ theelepel kaneel
• ½ theelepel zout
• ½ theelepel peper
Ingrediënten dressing voor de tabouleh
• sap van 2 citroenen
• 100 ml fruitige olijfolie
Bereiden tabouleh
• Week de bulgar in het kopje water en laat het 10 minuten staan.
• Meng de groenten en de kruiden met de bulgar..
• Meng de ingrediënten voor de dressing in een jampot en schud totdat een romige saus is ontstaan, bewaar de dressing in de jampot totdat je de tabouleh gaat serveren.
• Tot hier klaargemaakt kun je de tabouleh een paar uur bewaren.
• Voor het serveren de dressing goed schudden door de tabouleh roeren.

Breng op smaak met zout en peper

Bietensalade
Voor 4 personen
5oo gram gekookte biet in dunne plakjes

Dressing
1 eetlepel azijn
1 eetlepel citroensap
Peper en zout
1 eetlepels fijngesneden verse oregano
2 eetlepels olijfolie extra vierge

Klop de ingredienten voor de dressing goed door elkaar en meng met de bietjes. Laat de smaken een uurtje intrekken voordat je de bietjes serveert.

Griekse yoghurt met verse aardbeien en honing
Per persoon
150 ml youghurt
1 eetlepel honing
4 aardbeien
munt blaadje
Roer de yoghurt door met de helft van de honing. Doe de yoghurt in een schaaltje en leg de aardbeien erboven op. Doe de rest van de honing erover en garneer met een muntblaadje.