Donderdag 20 juni 2013

Voorgerecht
Wrap met kip of bonen
Hoofdgerecht
Maaltijdsalade
Nagerecht
Chocolade bavarois met frambozencoulis

Recepten

Wrap met kip of bonen

Recept voor 2 personen
4 mais tortilla’s
1 fijngesnipperde ui
3 tomaten in kleine blokjes
1 rode peper fijngesneden
1 paprika in blokjes
1 kipfilet in blokjes of 1 blikje uitgelekte zwarte bonen
2 teentjes knoflook fijngesneden
50 gram geraspte pittige kaas
olijfolie
zout
peper
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel fijngesneden verse koriander

Voor de tomatensalsa de tomatenblokjes, rode peper en de helft van de gesnipperde ui, citroensap, koriander, zout, peper door elkaar mengen. Zet apart en bewaar.


Voor de vegaversie.

Prak de zwarte bonen tot een puree en voeg peper en zout naar smaak toe.

Voor vlees versie.
Bestrooi de kip met zout en peper.
Verhit olijfolie in een pan en bak hierin de kip snel goudbruin tot de stukjes net gaar zijn. Haal dan de kip uit de pan.

Voor vlees en vegaversie.
Bak nu de paprika, ui en knoflook in de olijfolie.
Zodra de ui glazig is, de kip of voor vega versie de zwarte bonen en de helft van de tomatensalsa toevoegen (de rest van de salsa bewaren voor het serveren!).
Laat alles goed warm worden en zet dan de pan uit.

Vet de tortilla’s aan de buitenkanten lichtjes in met wat olijfolie.
Strooi wat geraspte kaas over de tortilla’s.
Verdeel vervolgens het kip- of bonenmengsel over de kaas.
Strooi tenslotte weer wat kaas over het kip- of bonenmengsel en rol de tortilla’s op.

Leg de wraps op een bakplaat, zorg dat ze elkaar niet raken en bak ze totdat de kaas gesmolten is en de kip of bonen goed warm zijn.

Serveer een halve tortilla per bord de resterende tomatensalsa.

Maaltijdsalade
Ingrediënten overzicht voor 8 personen als hoofdgerecht.
                     1 kg nieuwe aardappelen
                     250 gram dunne sperziebonen
                     250 gram diepvries doperwten
                     250 gram rauwe winterwortelen in julienne reepjes gesneden
                     400 gram tonijn of vega geitenkaas met kruiden
                     3 dl mayonaise
                     4 eetlepels citroensap
                     2 tenen knoflook
                     8 eieren
                     8 kleine zure augurken
                     2 eetlepels kappertjes
                     5 eetlepels fijngesneden verse bladpeterselie
                     5 eetlepels fijngesneden verse dille
                     Versgemalen zout en peper.

Salade bereiden
                     1 kg nieuwe aardappelen met schil, goed gewassen, in vieren gesneden, in zout water in 12 minuten net gaar gekookt.
                     250 gram dunne sperziebonen en 250 gram diepvries doperwten uit de vriezer in 4 minuten beetgaar gekookt en afgespoeld met koud water
                     250 gram rauwe winterwortelen in julienne reepjes gesneden
                     2 eetlepels klein gesneden verse bladpeterselie
                     2 eetlepels fijn gesneden verse dille
Al bovenstaande ingrediënten voorzichtig door elkaar mengen in een mooie grote schaal.

Saus bereiden
                     3 dl mayonaise
                     4 eetlepels citroensap
                     2 fijngesnipperde tenen knoflook
                     Versgemalen zout en peper.
                     Eventueel beetje water
Al bovenstaande ingrediënten tot een gladde saus roeren.

Garnering
                     500 gram tonijn uitgelekt en in stukjes verdeeld
                     8 kleine augurken in dunnen plakjes gesneden
                     2 eetlepels kappertjes (goed afgespoeld met koud water)
                     8 hard gekookte eieren elk in vier partjes gesneden
                     Paar takjes dille

Serveren
                     Doe de salade op de borden
                     Verdeel tonijn over de borden (niet voor vega dan geitenkaas)
                     Garneer met de eieren, augurk en kappertjes
                     Sprenkel de saus over de salade
                     Leg een takje dille op de salade

Chocolade bavarois met frambozencoulis
Ingrediënten voor 12 x kleine chocolade bavarois
                     1/2 liter melk
                     250 gram chocolade
                     1/2 liter room
                     8 blaadjes gelatine (voor vega agar agar gebruiken)
                     4 eierdooiers
                     150 gram suiker
Ingrediënten voor de frambozencoulis
                     500 gram diepvries frambozen
                     100 gram suikerstroop
Ingrediënten voor het serveren
                     Bakje verse frambozen
                     11 blaadjes munt
                     Chocolade voor de garnering

Bavarois bereiden
                     Eierdooiers met de suiker kloppen tot ze lichtgeel zijn.
                     Gelatine weken in koud water.
                     Melk aan de kook brengen.
                     Van het vuur af de chocolade door de melk roeren totdat het gesmolten is.
                     Giet de melkchocolade al roerende bij het eiermengsel.
                     Op zacht vuur het mengsel al roerende verwarmen tot het begint te binden (Niet laten koken!)
                     Gelatine uitknijpen en toevoegen aan chocolade mengsel, goed doorroeren.
                     Chocolade mengsel even in de koelkast zetten.
                     Ondertussen de slagroom half stijf kloppen.
                     Slagroom goed door het chocolademengsel roeren.
                     De bavarois in vormpjes doen en minimaal 4 uur laten opstijven in de koelkast.

Frambozencoulis bereiden
                     Suikerstroop met de frambozen mixen in de blender.
                     Het mengsel koel bewaren.

Serveren
                     De frambozencoulis op een bordje doen.
                     De bavarois uit de vormpjes halen(als het lastig gaat het schaaltje heel even in heet water houden, zodat de bavarois een beetje smelt en loslaat als je hem omkiept) en midden in de coulis zetten.
                     Garneren met verse frambozen, munt en chocolade.