Donderdag 21 februari 2013

Voorgerecht:
Krokant gebakken uienringen
Hoofdgerechten:
Gehaktbal a la Librije met bietjes en gekookte aardappels.
Bietjescurry met gele rijst (voor de vegetariërs)
Nagerecht:
Pruimentaartje



Krokant gebakken uienringen

Recept voor 8 porties (2 p.p.)
Ingrediënten:
2 grote uien in plakken gesneden
1/2 kopje bloem
1/2 kopje karnemelk
1 ei, licht geklopt
1 kopje paneermeel
1 theelepel Cajun kruiden
zout en peper naar smaak
Salade
Saladedressing van olie, citroensap, mosterd, dragon, honing, peper en zout

Bereiden:
Doe de helft van de bloem in een grote ondiepe kom.
Meng de resterende bloem met de karnemelk en het ei in een andere grote ondiepe kom.
Meng de paneermeel met de Cajun kruiden, zout en peper in de derde grote, ondiepe kom.
Doe de ui plakjes eerst in de bloem, dompel ze dan in het beslagmengsel en haal ze dan door het paneermeel.
Doe de uiplakjes op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 20-22 minuten goudbruin.
Serveer op een bedje van salade die je hebt aangemaakt met de dressing.

Gehaktballen a la Librije

Ingrediënten voor 4 flinke gehaktballen:
400 gram rundergehakt
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels grove mosterd
1 theelepel zout
1 theelepel cayennepeper
2 eieren
80 gram paneermeel
Boter
400 ml runderbouillon.
Bereiden:
Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter en de bouillon) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in 4 porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast.
Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan.
Schenk de bouillon erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 min. op laag vuur gaar worden.
Serveer met de bietjes, gekookte vastkokende aardappelen en de jus.

Bietjes uit de oven

Recept voor 4 personen
Ingrediënten:

600 gram rauwe bietjes

50 ml olijfolie

peper en zout

1 theelepel oregano

1 fijn gesnipperde ui

1 teen knoflook in stukjes

2 eetlepels mayonaisse
Bereiden:
Bieten goed wassen en in vieren snijden.
Bieten in ovenschaal leggen en alle ingrediënten erbij doen, behalve de mayonaisse. Alles goed omscheppen. Ovenschaal goed afsluiten, zorg dat er wat ruimte blijft voor stoom, de deksel moet dus niet te strak tegen de bietjes aandrukken. Bieten 50 minuten in de oven op 180 graden.
Bieten eruit halen als ze gaar zijn. Olie gebruik je niet in dit recept, kun je wel bewaren voor een salade.
Bietjes schillen en kleinsnijden.
Meng de bieten met de ui en de mayonaise en warm nog even goed door.
Breng op smaak met peper en zout.

Bieten-champinoncurry
Ingrediënten voor 2 personen
3 eetl olie
175 g champignons, gehalveerd
400 g rauwe rode bieten
3 theel gember, tot pulp geraspt
2 grote knoflooktenen, geperst
1 verse rode peper, zeer fijn gehakt
2,5 dl gezeefde tomaten
1 theel komijnzaad
1 theel mosterdzaad
1 theel zout

Bereiden:
De rode bieten schillen en in blokjes van 2 cm snijden.
Verhit de olie in een niet te grote pan op een middelhoge warmtebron. Doe het komijn- en mosterdzaad erin.
Voeg, zodra het mosterdzaad begint te springen, de paddestoelen toe. Roer de paddestoelen even door, voeg dan de rode bieten toe.
Bak al roerend 2 minuten.
Voeg dan de gember, knoflook en het pepertje toe.
Bak al roerend, nog altijd bij middelhoge temperatuur, nog eens 2 minuten.
Schenk de gezeefde tomaten en 2,5 dl water erbij.
Voeg het zout toe. Roer door, breng dan aan de kook.
Draai het gas laag en laat met het deksel op de pan 40 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de bieten gaar zijn.
Serveer met een timbaaltje (gele)rijst.

Pruimentaart

Ingrediënten voor 1 grote bakplaat (16 stukjes):
50 gram amandelschaafsel
1 rol bladerdeeg of pakje bladerdeegvellen
6 eetlepels kristalsuiker
1 kilo verse pruimen
1/2  pot abrikozenjam
250 ml. crème fraîche

Bereiden:
Oven voorverwarmen op 200ºC. 
Het bladerdeeg uitrollen. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. De randen van het bladerdeeg vochtig maken met wat water en vervolgens 2cm. opklappen, zodat er een dikkere rand ontstaat. Met een vork gaatjes prikken in de bodem en met een mes inkepingen maken in de rand. Strooi de kristalsuiker over de bodem. Snijd de pruimen in tweeen en verwijder de pitten uit de pruimen. Leg ze met de bolle kant naar boven op de bodem van de taart. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Niet schrikken de taart ziet er dan nog heel nat uit. In een (droge) koekenpan het amandelschaafsel goudbruin roosteren. Haal de taart uit de oven en bestrijk royaal met de abrikozenjam. Strooi het amandelschaafsel erover. Laat de taart afkoelen, de taart zal dan opstijven. 
Serveer met lepel crème fraîche.