donderdag 7 maart 2013

Voorgerecht:
Salade caprese

Hoofdgerecht:
Lasagna bolgnese of Lasagna met courgette

Nagerecht:
Gegrilde ananas met gember mascarpone

Salade Caprese
Tomaten in plakjes
Bollen mozzarella in stukjes gescheurd
Potje pesto
Olijfolie
Peper en zout
Meng de pesto met olijfolie, peper en zout.
Leg de tomaat op bordjes, verdeel de mozzarella erover en sprenkel de pesto olie erover.


Lasagna met courgette

INGREDIËNTEN voor 4 personen
3 el olijfolie
1 teen fijngesneden knoflook
1 ui, gesnipperd
1 blik tomatenblokjes (400 g)
2 courgettes, in de lengte in plakken
15 gram bakje platte peterselie, fijngesneden
1 zakje gemalen oude kaas (175 g)
1 bakje ricotta (verse kaas, 250 g)
1 pak lasagnebladen (250 g)

BEREIDEN
Breng een pan water met een scheutje olijfolie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnevellen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.

Verhit 1 el olie in een andere pan en fruit de ui en knoflook glazig.
Schenk de tomatenblokjes erbij.
Laat op laag vuur zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
Bestrijk de courgette met 2 el olie en bestrooi met peper en zout. Verhit de grillpan en gril de courgette mooi bruingestreept.
Roer de peterselie met de helft van de kaas door de ricotta. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Leg een laag lasagnebladen in de ovenschaal en bedek deze met een dun laagje tomatensaus.
Verdeel hier een 1/3 van de courgette over.
Leg hierop weer een laag lasagnebladen.
Verdeel hierover het ricottamengsel.
Leg hierop weer lasagnebladen, tomatensaus, een 1/3 van de courgette en de overige lasagnebladen.
Verdeel de rest van de courgette over de bovenkant en bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de lasagne in de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar.

LASAGNa bolognese a la jamie
REcept voor 6 personen
INGREDIËNTEN
100 gram kalkoenspek
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
2 winterwortels
2 stengels bleekselderij
2 tl gedroogde oregano
Olijfolie
500 g gehakt
2 blikjes tomatenblokjes
15 gram verse basilicum
150 g Parmezaanse kaas
250 g lasagnevellen
500 ml crème fraîche
1 grote tomaat

VOORBEREIDEN
De bolognesesaus maken:
Maak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij schoon en hak alles fijn.
Zet een grote braadpan op matig vuur. Doe 2 scheuten olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin. Doe de groenten in de pan en laat circa 7 minuten meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen.
Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor.
Giet 1/2 leeg blik met water bij het mengsel in de pan.
Roer er een snuf zout en peper door.
Pluk de basilicumblaadjes van de stelen. Hak de steeltjes fijn(de blaadjes bewaar je voor later. Roer de gehakte steeltjes door het mengsel in de pan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 45 minuten met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.
BEREIDEN
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
Rasp de Parmezaanse kaas en roer een kwart ervan door de bolognesesaus. Snipper de grote basilicumblaadjes door de saus en bewaar de kleintjes voor later.
Proef de saus en voeg zo nodig wat extra zout en peper toe.
Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnevellen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.
De lasagne maken: Schep een derde deel van de bolognesesaus in een ovenvaste schaal.
Leg er een laagje lasagnevellen op.
Schep er een derde deel van de crème fraîche op, strijk de room glad en leg er een laag lasagnevellen op.
Strooi er wat zout en peper op en vervolgens een kwart van de geraspte Parmezaanse kaas.
Ga nu verder met een volgende laag pasta, herhaal de lagen nog twee keer en besluit met een laag crème fraîche en de rest van de Parmezaanse kaas.
Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder het folie en zet de schaal nog 35 minuten in de oven.



Gegrilde Ananas met mascarpone en gember

INGREDIËNTEN voor 8 personen
3 bolletjes stemgember (pot)
5 eetlepels gembersiroop (uit pot stemgember)
150 gram mascarpone
1 ananas
VOORBEREIDEN
Hak de gemberbolletjes fijn.
Roer in een kom de mascarpone los met 2 eetlepels gembersiroop en meng de gember erdoor.
Snijd ananas in 8 parten en verwijder de zaadjes.
Bewaar de ananas en het mascarponemengsel eventueel afgedekt in de koelkast.
BEREIDEN
Bestrijk de ananas met gembersiroop.
Leg de ananas op een ingevet rooster of grillpan boven matig heet vuur.
Gril de parten ca. 1 minuut per kant, tot de ananas lichtbruine strepen krijgt.
Leg op elk bord 1 part ananas en schep wat van de gembermascarpone in het midden.
Druppel de rest van de gembersiroop erover.