Salade caprese
Hoofdgerecht:
Lasagna bolgnese of Lasagna met courgette
Nagerecht:
Gegrilde ananas met gember mascarpone
Salade Caprese
Tomaten in plakjes
Bollen mozzarella in stukjes gescheurd
Potje pesto
Olijfolie
Peper en zout
Meng de pesto met olijfolie, peper en zout.
Leg de tomaat op bordjes, verdeel de mozzarella erover en sprenkel de pesto olie erover.
Lasagna
met courgette
INGREDIËNTEN voor 4 personen
3 el olijfolie
1 teen fijngesneden knoflook
1 ui, gesnipperd
1 blik tomatenblokjes (400 g)
2 courgettes, in de lengte in plakken
15 gram bakje platte peterselie,
fijngesneden
1 zakje gemalen oude kaas (175 g)
1 bakje ricotta (verse kaas, 250 g)
1 pak lasagnebladen (250 g)
Breng een pan water met een scheutje olijfolie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnevellen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.
Verhit 1 el olie in een andere pan en fruit de ui en knoflook glazig.
Verhit 1 el olie in een andere pan en fruit de ui en knoflook glazig.
Schenk de tomatenblokjes erbij.
Laat op laag vuur zachtjes sudderen. Breng
op smaak met peper en zout.
Bestrijk de courgette met 2 el olie en
bestrooi met peper en zout. Verhit de grillpan en gril de courgette mooi
bruingestreept.
Roer de peterselie met de helft van de
kaas door de ricotta. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Leg een laag lasagnebladen in de
ovenschaal en bedek deze met een dun laagje tomatensaus.
Verdeel hier een 1/3 van de courgette
over.
Leg hierop weer een laag lasagnebladen.
Verdeel hierover het ricottamengsel.
Leg hierop weer lasagnebladen,
tomatensaus, een 1/3 van de courgette en de overige lasagnebladen.
Verdeel de rest van de courgette over de
bovenkant en bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de lasagne in de oven in ca. 30 min.
goudbruin en gaar.
LASAGNa bolognese a la jamie
REcept voor 6 personen
INGREDIËNTEN
100 gram kalkoenspek
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
2 winterwortels
2 stengels bleekselderij
2 tl gedroogde oregano
Olijfolie
500 g gehakt
2 blikjes tomatenblokjes
15 gram verse basilicum
150 g Parmezaanse kaas
250 g lasagnevellen
500 ml crème fraîche
1 grote tomaat
VOORBEREIDEN
De bolognesesaus maken:
Maak de uien, knoflook, wortels en
bleekselderij schoon en hak alles fijn.
Zet een grote braadpan op matig vuur.
Doe 2 scheuten olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek
goudbruin. Doe de groenten in de pan en laat circa 7 minuten meebakken tot ze
zacht zijn en wat kleur hebben gekregen.
Roer het gehakt en de tomaten uit blik
erdoor.
Giet 1/2 leeg blik met water bij het
mengsel in de pan.
Roer er een snuf zout en peper door.
Pluk de basilicumblaadjes van de stelen.
Hak de steeltjes fijn(de blaadjes bewaar je voor later. Roer de gehakte
steeltjes door het mengsel in de pan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en
laat het 45 minuten met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je
regelmatig roert.
BEREIDEN
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
Rasp de Parmezaanse kaas en roer een
kwart ervan door de bolognesesaus. Snipper de grote basilicumblaadjes door de
saus en bewaar de kleintjes voor later.
Proef de saus en voeg zo nodig wat extra
zout en peper toe.
Breng een pan water met een scheutje
olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnevellen 3-4 minuten om ze
een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze
met keukenpapier.
De lasagne maken: Schep een derde deel
van de bolognesesaus in een ovenvaste schaal.
Leg er een laagje lasagnevellen op.
Schep er een derde deel van de crème
fraîche op, strijk de room glad en leg er een laag lasagnevellen op.
Strooi er wat zout en peper op en
vervolgens een kwart van de geraspte Parmezaanse kaas.
Ga nu verder met een volgende laag
pasta, herhaal de lagen nog twee keer en besluit met een laag crème fraîche en
de rest van de Parmezaanse kaas.
Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er
de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en
zet hem 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder het folie en zet de schaal nog
35 minuten in de oven.
Gegrilde Ananas met mascarpone en gember
INGREDIËNTEN voor 8 personen
3 bolletjes stemgember (pot)
5 eetlepels gembersiroop (uit pot
stemgember)
150 gram mascarpone
1 ananas
VOORBEREIDEN
Hak de gemberbolletjes fijn.
Roer in een kom de mascarpone los met 2
eetlepels gembersiroop en meng de gember erdoor.
Snijd ananas in 8 parten en verwijder de
zaadjes.
Bewaar de ananas en het
mascarponemengsel eventueel afgedekt in de koelkast.
BEREIDEN
Bestrijk de ananas met gembersiroop.
Leg de ananas op een ingevet rooster of
grillpan boven matig heet vuur.
Gril de parten ca. 1 minuut per kant,
tot de ananas lichtbruine strepen krijgt.
Leg op elk bord 1 part ananas en schep
wat van de gembermascarpone in het midden.
Druppel de rest van de gembersiroop
erover.