Dinsdag 24 april 2013


Voorgerecht
Cheeserolls (recept in het Engels, stagiere Hanze Hogeschool)
Hoofdgerecht
Moussaka
Nagerecht
Meloenboot

Recepten
Cheese rolls
Ingredients ( for  40 people):
4 packs of  pastry,
400 grams of soft cheese
500 gramms of mozzarella
4 small egg,
4 egg yolks,
10 tablespoons fat sour cream,
5 cloves of garlic,
Fresh  herbs (dill, parsley, tarragon, cilantro)
10  tablespoons of  butter
4 table spoons of cream
pepper,
Preparation:
For the filling:  chopped fresh herbs, and  pass garlic through a press. Grate  mozzarella and combine it with  cream cheese  till it becomes a homogenous mass. Stir  cheese  mass with  garlic, pepper and herbs and add eggs to the filling. Also, add the sour cream and mix.
Each slice of  dough roll out to a thickness of about 2mm and cut into 2 pieces. Spread the filling evenly over  dough  pieces and roll to hide stuffed part.
Grease a  baking dish  with butter. Put pieces like hemp, not too tight. Beat the yolks with a fork with remaining butter and cream. Coat the surface of the pie with this mixture. Bake at 180 C for about 35 minutes.

Moussaka

Voor 6 personen
3 middelgrote aubergines
Zout
Olijfolie
750 gram rundergehakt of vega gehakt
2 grote gesnipperde uien
3 teentjes knoflook fijngehakt
750 gram zoete rode tomaten, ontvelt en fijngehakt
½ theelepel kaneel
½ theelepel kruidnagel
½ theelepel piment
½ theelepel suiker
2 laurierbladeren
Vers gemalen peper
1 dl (alcoholvrije) wijn
50 gram roomboter
50 gram bloem
6 dl warme melk
150 gram pittige goudse geraspte kaas
3 eieren waarvan 2 gesplitst
Versgeraspte nootmuskaat
2 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereiden:
Snijd de aubergines in plakken van 1 cm.
Bestrooi ze met veel zout en laat ze 30 minuten in een vergiet met iets zwaars erop uitlekken.

Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan en bak het gehakt al om scheppend rul.
Voeg de ui toe en bak mee tot ze glazig zijn en beginnen te kleuren.
Voeg de knoflook, tomaten, kruiden,suiker en wijn toe en roer goed door.
Doe de deksel op de pan en laat 45 minuten sudderen, af en toe omscheppen.

Spoel de aubergines goed af en dep goed droog.
Bestrijk de aubergine plakken met olijfolie en bak ze in de oven op 220 graden tot beide kanten goudbruin zijn.

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe, laat even doorkoken (maar niet bruin worden) en voeg de warme melk toe en laat circa 5 minuten doorkoken(goed blijven roeren met een garde om klontjes te voorkomen).
Voeg 2/3 van de geraspte kaas toe en laat even smelten.
Haal de pan van het vuur.
Kluts 2 eierdooiers vermengd met een beetje van de warme saus.
Roer de geklutste eieren door de saus.
Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.

Klop 2 eiwitten stijf met een snufje zout.

Verdeel de aubergineplakken over de bodem van een ingevette ovenschaal en strooi er een beetje zout over.

Roer het hele geklutste ei en de peterselie door de gehaktsaus.
Verdeel de gehaktsaus over de aubergines.

Vermeng de kaassaus met de stijfgeklopte eiwitten en giet de saus op het gehaktmengsel in de ovenschaal en strijk glad.

Bestrooi de moussaka met de rest van de kaas.

Bak de ovenschotel in circa 35 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Laat 10 minuten afkoelen, snijd in stukken en serveer met een salade en wat brood.

Meloenboot
Hol een meloen uit. Gebruik de meloenstukjes en divers fruit om de boot te vullen en te versieren. Gebruik schillen en sateprikkers voor de mast.