Afgaanse uiensoep met hangop
Hoofdgerecht
Murgh Aur Palak (kip met spinazie) en gebakken Indiase rijst
Nagerecht
Oekraïense appeltaart met biscuitdeeg (gemaakt door stagiere en vrijwilliger, zal haar het recept vragen)
Recepten
Afghaanse uiensoep met hangop
Recept voor 4 personen
250
ml hangop of chaka
1 eetlepel olijfolie
80 gram ongezouten boter
4 grote uien, in dunne ringen
1 steranijs
2 preien, in ringen van 1 cm
3 bosuitjes, in dunne ringetjes
1 theelepel bloem
500 ml groentebouillon
1 theelepel gedroogde munt
½ theelepel kurkuma
½ theelepel kerriepoeder
Voor het serveren
1 eetlepel olijfolie
80 gram ongezouten boter
4 grote uien, in dunne ringen
1 steranijs
2 preien, in ringen van 1 cm
3 bosuitjes, in dunne ringetjes
1 theelepel bloem
500 ml groentebouillon
1 theelepel gedroogde munt
½ theelepel kurkuma
½ theelepel kerriepoeder
Voor het serveren
40
gram krenten, geweekt in kokend water
50 gram walnoten, geroosterd in een droge pan en grof gehakt Fijngesneden dille en muntblaadjes
50 gram walnoten, geroosterd in een droge pan en grof gehakt Fijngesneden dille en muntblaadjes
Bereiden:
Verhit
op laag vuur de olie en de helft van de boter in een pan met zware bodem.
Voeg
de ui toe en bak hem 15 min. met de steranijs onder af en toe roeren.
Voeg
de prei en bosui toe en bak nog zachtjes 25 min. of tot de ui mooi goudbruin
is.
Verwijder
de steranijs en houd het uimengsel warm.
Meng
de bloem met een beetje bouillon tot een pasta en meng dit door de rest van de
bouillon.
Roer
in een schone pan de yoghurt en de groentebouillon met een garde door elkaar en
roer de gedroogde munt erdoor.
Verwarm de soep op laag vuur, laat de
soep niet koken want dan kan de soep schiften.
Roer
tot de soep wat dikker is geworden en breng goed op smaak met zout en peper.
Verwarm
intussen in een kleine pan de rest van de boter met de geelwortel en kerrie op middelhoog
vuur tot het begint te schuimen. Neem de pan direct van het vuur en zet apart.
Giet
de krenten af en dep ze droog.
Serveren
Verdeel
het uienmengsel over 5 warme kommen en verdeel de krenten, walnoot, dille en
munt erover.
Schenk
de warme yoghurtsoep in de kommen en besprenkel met een beetje warme
kerrieboter.
Murghi Aur Palak met gebakken rijst
Voor
6 personen ingrediënten staan in het hele recept
4 eetlepels olie
1 middelgrote ui gesnipperd
Blokje gemberwortel 2,5 x 2,5 cm geraspt
2 tenen knoflook fijngesneden
1 kilo kip
90 ml water
1 theelepel zout
Papje
maken van:
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel gemalen venkel
1 theelepel koriander
½
theelepel chilipoeder
3 eetlepels water
Bereiden kip
Ui, gemberwortel en knoflook goudbruin bakken
in de olie.
Vuur laag zetten en het kruidenpapje
toevoegen, al roerend verwarmen.
Kippenbouten toevoegen omscheppen tot ze
kleur krijgen en dan
1 theelepel zout en 90 ml warm water
toevoegen. Met de deksel op de pan kwartier laten sudderen. Af en toe
omscheppen.
Voor
de spinazie
1 volle eetlepel boter
2 tenen knoflook fijngesneden
7 kerrieblaadjes
½ theelepel komijn
½ theelpel venkelzaadjes
1 gedroogd chilipepertje
450 gram spinazie
½ theelepel zout
Bereiden
spinazie
Verwarm de boter en voeg bovenstaande kruiden
en knoflook toe. Flink roeren. Spinazie en zout toevoegen, 15 minuten laten
sudderen met een deksel op de pan, regelmatig omscheppen.
Yoghurt
sausje maken
4 eetlepels Bulgaarse yoghurt
½ theelepel garam masala
In schaaltje de yoghurt en de garam masala
door elkaar mengen.
Samenvoegen
Als de spinazie en de kip klaar zijn doe je
ze bij elkaar in 1 pan.
Het yoghurt sausje toevoegen en 8 minuten
laten pruttelen zonder deksel op de pan. Regelmatig omscheppen.
Serveren
Serveer de Murghi Aur Palak met gebakken
rijst.
Gebakken rijst voor 4 personen
275 gram basmatirijst
2 eetlepels olie
1 eetlepel roomboter
1 theelepel venkelzaadjes
1 theelepel zout
5 dl water
Bereiden:
Was de rijst grondig en laat een ½ uur weken
in koud water.
Giet de rijst goed af.
Verhit de olie en de boter in een grote pan
op matig vuur, voeg de venkelzaadjes toe en bak ze goudbruin, voeg dan de rijst
en het zout toe, roerbak tot alle rijst met olie/boter is bedekt en een beetje
begint te kleuren.
Water toevoegen en aan de kook brengen.
De rijst circa 15 minuten zachtjes laten
sudderen met de deksel op de pan.
Laat de deksel op de pan tot je de rijst gaat
serveren!