Donderdag 7 februari 2013

Voorgerecht: 
Gevulde champignons met tapenade en brood

Hoofdgerecht:
Rauwe andijvie stampot met gehakt of vegaballetjes met zoetzure saus

Nagerecht:
Eierkoekendessert

Recept gevulde champignons met tapenade en brood 
Ingrediënten voor 6 personen:


12 champignon hoedjes steeltjes verwijderd (steeltjes bewaren voor saus van de gehaktballetjes)
2 eetlepels olijfolie
1 kopje witte bonen
2 teentjes knoflook2 kopjes spinazie bladeren1 eetlepel + 1 theelepel citroen sap
1 eetlepel verse tijm verlaat zout en peper

Voor de tappenade:
10 halve zongedroogde tomaat in olie1/4 kopje gemarineerd zwarte olijvensap van 1/2 citroen
1-2 theelepels olijfolie, indien nodig


Bereiden:
Verwarm de oven tot 200 graden. In de keukenmachine, bonen, spinazie, knoflook, tijm, citroensap, zout, peper en 2 eetlepels olijfolie. Pureren tot glad geheel. Besprenkel de paddestoelen met olijfolie, de buitenkant beetje insmeren met olijfolie .

Lepel de bonen/spinazie puree in de paddestoelen en zet in de voorverwarmde oven totdat de paddestoelen beginnen te bruin en laat hun sappen loslaten, ongeveer 15 minuten.


Meng alle ingrediënten voor de tapenade, de zongedroogde tomaat, olijven in de keukenmachine. Pureer tot het mengsel de consistentie van een tapenade heeft. 

Lepel de tapenade bovenop of naast de gevulde champignons en dien op met wat stokbrood.

Recept rauwe andijvie stampot
Ingrediënten voor 10 personen:

2,5 kilo aardappels (250 gram p.p.)
1 kilo zeer fijn gesneden andijvie
0,3 liter melk
100 gram roomboter
zout & peper

Bereiden:
Schil de aardappelen en ook ze gaar. Verwarm de melk met de boter. Pureer de aardappels met de melk en de boter, breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zout. Meng de andijvie door de aardappels.

Recept gehaktballetjes met zoetzure saus
Ingrediënten voor 50 personen

5 kilo Halal rundergehakt
Zakje Turkse gehaktkruiden (te koop bij Turkse slager)
Flinke scheut worcestersaus
Flinke scheut chilisaus

Bereiden: Meng alles goed door elkaar en vorm er kleine gehaktballetjes van. Leg de balletjes op een bakplaat zorg dat ze elkaar niet raken en bak ze circa 15 minuten in  een voorverwarmde oven op 200 graden.

Recept vegetarische (gehakt) balletjes
Voor ongeveer 10 balletjes

100 g geraspte harde kaas
1 kop zelfgemaakt paneermeel 
1 kleine geraspte ui
1 middelgroot ei 
1 eetlepel verse gehakte kruiden bijvoorbeeld peterselie, salie en rozemarijn
zwarte peper 
½ theelepel Engelse mosterd poeder of paprika 

Bereiden:
Bak de ui in een klein beetje olie of boter, tot ze zacht zijn.
Meng de kaas, paneermeel, kruiden, peper en zout goed door elkaar.
Voeg de ui en het ei toe om het mengsel te binden en een stevig deeg te maken.
Voeg meer broodkruimels toe als het deeg is te plakkerig om er ballen
Verdeel het mengsel in het vereiste aantal stukken en vorm er balletjes van.
Verhit wat plantaardige olie in een koekenpan en bak ze in ongeveer 5-8 minuten goudbruin.


Recept zoetzure saus
Ingrediënten voor 50 personen

10 blikjes tomaat a 380 gram
250 ml azijn
250 ml ketjap
250 gram bruine suiker
2 bakjes champinons in plakjes gesneden of gebruik de steeltjes van de champignons van het voorgerecht

Bereiden:
Doe alles in een pan en laat een uur pruttelen. Regelmatig roeren.

Recept eierkoeken dessert
Voor 6 personen

250 ml vanillevla
250 ml melk
100 ml appelsap
4 eierkoeken in kleine stukjes
1/2 pot appelmoes
sap van 1 citroen
2 appels in kleine stukjes
snufje kaneel

Bereiden:
Doe de appels met de appelsap en beetje kaneel in een koekenpan en stoof ze tot ze net niet gaar zijn. Meng de vla met de melk en het citroensap.
Leg de helft van de eierkoeken op de bodem van een schaal. Maak hierop laagjes van de appelmoes, appel en het vlamengsel en sluit af met de resterende eierkoeken.
Zet minimaal 3,5 uur in de koelkast en serveer.