Donderdag 6 juni 2013

Barbecue

Recepten

Aardappelsalade

Voor 4 personen
500 gram nieuwe aardappels
50 ml Crème fraiche
50 ml Mayonaise
2 kleine fijngesneden sjalotjes
1 teentje fijngesneden knoflook
Handje fijngesneden bieslook en peterselie
1 eetlepel citroensap
1 flinke theelepel mosterd
Peper en zout
Bereiden:
Was de aardappels goed. Laat de schil erom!
Kook de aardappels in z’n geheel gaar. Af laten koelen.
Aardappels met schil in blokjes snijden.
Meng de crème fraiche, mayonaise, sjalot, knoflook, tuinkruiden, mosterd en citroensap. Roer voorzichtig door de aardappelblokjes en breng op smaak met zout en peper. 




Kipsouvlaki marinade



6 eetlepel rodewijnazijn

6 eetlepel citroensap
12 eetlepels gehakte verse oregano
6 eetlepel gehakte verse tijmblaadjes
300 ml extra vierge olijfolie
 
Bereiden
Meng de azijn, het citroensap, de oregano en tijm door elkaar, voeg zout en peper naar smaak toe en klop de olie er langzaam door.
Snijd de kipfilets in blokjes van 2,5 x 2,5 cm.
Schep de kip door de marinade, zodat de kip gelijkmatig bedekt is.
Maak spiesjes met 3 stukjes kip met daar tussenin stukjes ui en paprika.

Champignonspiezen
500 gram champignons
100 ml olijfolie
1 rood pepertje
2 genipperde tenen knoflook
1 eetlepel bieslook
1 eetlepel tijm
1 eetlepel rozemarijn

Maal het pepertje, de knoflook, bieslook, tijm en rozemarijn met de de olie tot een puree.

Doe de champignons in de marinade en schep ze goed om.
Schep ze regelmatig om, om te marineren.

Haal de champignons uit de olie en prik ze op houten stokjes.


Marinade Lamsvlees
8 eetlepels citroensap
8 eetlepels olijfolie
1 heel fijn gesnipperde middelgrote ui
4 tenen fijngesneden knoflook
1 theelepel munt
1 theelepel dragon
1 theelepl tijm
4 eetlepels chilisaus
Peper
Meng alle ingrediënten door elkaar.
Leg de lamskoteletten in de marinade en schep met een lepel de marinade goed over het vlees heen.
Zet ze in de koelkast en laat het daar minstens een uur staan.

Saté
3 kilo kipfilet in blokjes
Marinade
Zout
5 theelepels peper
8 eetlepels ketjap
Sap van 5 citroenen
250 gram gesmolten boter
Bereiden
Meng de ingrediënten voor de marinade en voeg de blokjes kip toe.
Rijg de kipfilet aan stokjes.

Saté saus
Ingrediënten

Santen bouillon:
1,2 liter water
Bouillonpoeder volgens gebruiksaanwijzing verpakking meestal 20 gram per liter.
500 gram santen

Voor de saus:
1 kilo pinda’s

Voor de kruidenpuree
20 kleine sjalotten
50 gr. rode peper, gesnipperd
10 teentjes knoflook, gesnipperd
5 eetlepels palmsuiker
10 theel. trassi
10 laurierblaadjes
5 eetlepels tamarinde
10 eetlepels ketjap
zeezout

 

Bereiden

Maak de bouillon en los de santen hierin op.

Maal de pinda’s heel fijn in de blender en zet apart.

Doe alle ingrediënten voor de kruidenpuree  in de blender en maal tot het een fijne puree is en zet apart.

Voeg de pinda’ s aan de santen bouillon toe en laat aan de kook komen, goed blijven roeren (het brand snel aan).

Meng de kruidenpuree erdoor en laat 3 minuten koken op zacht vuur en roer goed door.



Hamburgergrillsaus
Ingrediënten voor een ruim een halve liter saus
400 ml mayonaise
150 ml Heinz ketchup zonder toevoegingen (Heinz kinderketchup)
2 afgestreken eetlepels gedroogde oregano
6 eetlepels gefruite uitjes zelf gebakken (of uit een zakje van de supermarkt) fijngemalen
Versgemalen peper en zout
Bereiden
Alle ingrediënten goed door elkaar roeren
Uurtje in de koelkast laten staan om de smaken goed te laten ontwikkelen.



Knoflooksaus

Ingrediënten voor 2 liter saus
10 bakjes crème fraîche van 200 ml
In gelijke delen fijngesneden munt, platte peterselie, dille, bieslook en basilicum zonder stelen circa 100 gram totaal
10 fijngesneden tenen knoflook
versgemalen peper en zout naar smaak

Bereiden
 Al bovenstaande ingrediënten door elkaar roeren.


Fruitsalade
Koop diverse soorten fruit van het seizoen, snijd in tukjes besprenkel met citroensap en meng er gembersiroop doorheen,