Donderdag 14 februari 2013

Valentijnsdiner

Voorgerecht: 
Knoflookliefdesoep

Hoofdgerecht:
Gevulde harten met aardappelfrittata en geparfumeerde doperwten

Nagerecht:
Cheesecake met smeltend hart

Recept knoflookliefdesoep


Breng een 1/2 bol gepelde knoflook per persoon op een matig vuur in water aan de kook, met flink wat zout en peper. 

De gekookte knoflook fijnstampen tot puree. 
Dan klop je per persoon een 1/2 ei in een beetje water. 
Giet de knoflookpuree langzaam bij de geklopte eieren. 
Zo veel water bijvoegen tot je de gewenste hoeveelheid soep hebt, dan op een laag vuur even laten sudderen.
De hete soep uitgieten over reepjes brood, die in een kleine hoeveelheid olijfolie zijn gebakken.
Serveer met een rode roos. 
De uitwerking, ga het meemaken!

Recept gevulde harten en gegrilde tomaatjes

Recept per persoon:
1 plakje bladerdeeg
Peper en zout
Vulling:
125 gram kipshoarma
1 theelepel bruine suiker
25 gram gemengde salade
½ gegrilde rode paprika in blokjes
Dressing:
1 takje koriander
½ gegrilde rode parika
1 eetlepels olijolie
2 druppels tabasco
1 eetlepel limoensap
Garnering:
Kleine trostomaatjes of cherrytomaatjes

Bereiden:
Paprika’s grillen:
Zet de oven op de hoogste stand en leg de paprika’s erin als de oven op temperatuur is. Zodra ze er zwart geblakerd uit gaan zien zijn ze klaar. Doe ze in een plastic zak en laat ze 10 minuten rusten. Verwijder de velletjes en pitjes en snijd de helft in stukjes en bewaar de andere helft voor de dressing.

Bladerdeeghart:
Druk met behulp van een hartuitsteker een hart uit het bladerdeeg. Bestrooi rijkelijk met vers gemalen peper en zout.

Leg het hart op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het hart in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15 minuten op 210 graden.

Gegrilde tomaatjes:
Leg de tomaatjes op een bakplaat, strooi er wat kleingesneden verse kruiden, vers gemalen, peper, zout en olijfolie over. Bak ze circa 10 minuten in de oven op 225 graden tot ze beginnen te kleuren.

Vulling:
Meng het vlees met de bruine suiker en bak het vlees snel knapperig in olie op hoog vuur.

Dressing:
Pureer de ingrediënten voor de dressing met een staafmixer en bewaar op kamertemperatuur.

Salade:
Meng de gemende salade met de kleingesneden gegrilde paprika

Serveren:
Snijd het hart open zodat je een onderkant en een bovenkant krijgt.

Leg de onderkant van het hart op een bord, leg de sla erop, leg daarop de gebakken shoarmareepjes en druppel de dressing er om en overheen. Zet de bovenkant van het hart schuin er tegenaan.

Drappeer de gegrilde tomaatjes er omheen.


Recept Aardappelfrittata met gepofte knoflookmayonaise
Recept als bijgerecht voor 10 personen en als hoofgerecht voor 4 personen
1 kg aardappel
200 gram uien
7 eieren
olijfolie
peper en zout
125 gram mayonaise
1 bol knoflook

Bereiden aardappelfrittata:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schaaf de aardappel en ui in 2 mm dunne schijven. Leg ze in een dunne laag op een bakplaat.
Verdeel 2 el olijfolie er overheen en wat peper en zout.
Hussel de groenten goed door elkaar en en rooster ze in circa 10 minuten beetgaar.
Leg tegelijkertijd een ongepelde bol knoflook in de oven en laat deze in 30 minuten gaar en geurig poffen.
Klop de eieren los en meng ze met de aardappel en ui. Roer alles voorzichtig door met een spatel zodat de groenten zich goed mengen met de eieren. Voeg nog wat peper en zout naar smaak toe.

Vet een bakblik in met olijfolie. Schep het ei-aardappel-mengsel in het bakblik.
Bak circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.


Bereiden gepofte knoflookmayonaise:
Verwijder het knoflookpulp uit vier tenen en prak het met een vork goed fijn. Meng de puree met de mayonaise en maal er wat peper overheen.
Meng goed door elkaar.

Serveren:
Snijd de frittata in punten of blokjes met de gepofte-knoflookmayonaise. 
Wanneer je de frittata als hoofdgerecht serveert maak er dan een lekkere salade bij.
Recept geparfumeerde doperwten
Ingrediënten voor 5 personen:
4 theelepels olijfolie extra vierge
½ rode ui in zeer dunne ringen
250 gram doperwten
0,75 dl water
¼ theelepel kaneelpoeder
1 flinke theelepel verse gember
¼ theelepel kardamom
Zout en peper naar smaak
2 of 3 verse muntblaadjes
Bereiden:
Fruit de ui glazig in de olie.
Voeg doperwten, kaneel, gember en kardamom, water en wat zout toe.
Roer alles door elkaar en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en voeg na 3 minuten de munt toe en laat nog 1 minuut zachtjes pruttelen.
Op smaak brengen met zout en peper en direct serveren.


Recept cheesecake met smeltend hartVoor 12 kleine cheesecake's.
Helaas hadden we geen kleine glaasjes maar de smaak was er niet minder om.... 
 

Ingrediënten voor de kruimel korst: 
120 gram verkruimelde spijsvertering koekjes
5 theelepels. lichtbruine suiker
4 el. gesmolten boter
Bereiden:
Meng alles. Doe 1 1/2 eetlepels van het mengsel in elk glaasje. Druk licht aan, zodat je een solide bodem hebt. Het moet kruimelig blijven zodat het gemakkelijk kan worden opgeschept met een lepel. 

Ingrediënten voor de rode fluwelen hart:
120 ml melk
2 el. gecondenseerde melk
50 gram. witte chocolade, in stukjes
1 tl. cacaopoeder
1 el. gesmolten boter
1 1/2 theelepel. rode (natuurlijke)kleurstof
Bereiden:
Verwarm de melk. Meng alle ingrediënten met een staafmixer. Giet het mengsel in ingevette hartvormige isblokbakjes. Doe 1 eetlepel van het mengsel in elk vormpje. De vormen in de vriezer plaatsen en de harten laten bevriezen duurt een paar uur.
Als de harten bevroren zijn haal je ze uit de vormpjes en leg je ze op een beklede bakplaat en zet ze terug in de vriezer tot gebruik. 

Ingrediënten voor de cheesecake:
200 gram roomkaas
300 ml. slagroom
100 gram witte suiker
Bereiden:
Klop de room en de suiker samen tot licht en luchtig mengsel. Voeg de roomkaas toe en klop tot het goed gemengd is. Schep alles in een spuitzak. Spuit het roommengsel op de kruimel bodem. Vlak de bovenkant af met een spatel. 
Druk een bevroren hart in het midden, en zorg ervoor dat deze volledig is ingenesteld, zodat het niet kan uitlopen. Het hart smelt in een paar minuten. Het is dan klaar om te serveren.