Donderdag 14 maart 2013

Voorgerecht:
Oosterse groentesoep
Hoofdgerecht:
Couscous met kip uit de oven en Marokkaanse wortelsalade 
Vega versie couscous met geglaceerde aubergines en Marokkaanse wortelsalade
Nagerecht:
Turkse yoghurt met seizoensfruit

Recepten:


Oosterse groentesoep
Ingrediënten voor 6 personen
4 el zonnebloemolie
3 cm verse gember, geschild en in kleine stukjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 groene peper, zonder pitjes in schuine ringetjes
2 groentebouillontabletten of bouillonpoeder voor 1 liter
50 g mihoen (in stukjes gebroken)
½ winterpeen, in dunne reepjes
1 stronk paksoi, in stukjes
100 g champignons in plakjes
1 eetlepel sojasaus
3 eetlepels limoensap
15 gram fijngehakte verse koriander
Bereiden
Verhit in een soeppan met dikke bodem een eetlepel olie en bak hierin de gember, knoflook en het pepertje even aan.
Breng de bouillontabletten met 1 liter koud water aan de kook.
Voeg de bouillon toe aan het gember-knoflook-pepermengsel en laat 5 min. zachtjes pruttelen.
Voeg de mihoen en de wortel toe en laat beetgaar worden in de bouillon.
Voeg sojasaus, proef en breng eventueel op smaak.  
Verhit een beetje olie in een koekenpan en roerbak de champignons op hoog vuur in 1-2 min.
Roerbak de paksoi 1 minuut.
Serveren
Doe de champignons en de paksoi in de soepkommen en schenk de hete soep er overheen.
Knijp boven elke kom wat limoensap  uit en strooi er een beetje verse koriander over.

Couscous met kip en/of geglaceerde aubergines uit de oven 
http://www.smulweb.nl/detail_view.php?type=recept&id=1402912Ingrediënten kip voor 4 personen
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemalen gember
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel. peper
zout
4 kipfilets a 150 gram
Voorbereiden kip
Vermeng in een kommetje de komijn, koriander, gember, kaneel, peper en een snuf zout. Wrijf de kipfilets hiermee in.
Verhit de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak de kipfilets hierin aan elke kant 3 minuten. Schep ze op een bord. Zie vervolg van het recept bij bereiden couscous uit de oven.

Geglaceerde aubergine
Recept voor 4 personen als bijgerecht, voor 2 personen als hoofdgerecht.
2 aubergines
Olijfolie
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 eetlepel fijngesneden gemberwortel
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
1/2 theelepel kaneel
2 theelepels sambal 

3 eetlepels honing
2 eetlepels tomatenpesto
2 eetlepels citroensap
Handje koriander
Handje munt
Klein bekertje Turkse yoghurt
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de aubergines in plakken van circa 1,5 cm dikte. Leg ze op de bakplaat en schep om met olijfolie zodat alle plakken goed bedekt zijn. Rooster ze circa 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur. Bak de gember en knoflook tot de geuren vrijkomen. Voeg de komijn, korianderzaad, sambal brandal, honing, pesto, citroensap en 1 1/2 tl zout toe. Laat het iets inkoken en roer tot een mooie stevige saus ontstaat en doe er dan de aubergine bij. Keer 1 of 2 keer om en haal de pan direcct van het vuur. 
Volg nu verder het recept hieronder bereiden couscous uit de oven. 
Serveren
 
Leg wat couscous op een bord met de aubergineplakken er bovenop, bestrooi met wat korianderblaadjes en munt, doe er een lepel Turkse yoghurt op en serveer met Marokkaanse wortelsalade.

Bereiden couscous uit de oven
Ingrediënten couscous voor 4 personen
Olijfolie 
1 middelgrote ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt

200 gram couscous 

4 dl hete kippenbouillon (vega versie groentebouillon)

4 eetl. fijngesneden peterselie

4 eetl. fijngesneden dadels

2 eetl. citroensap
1 citroen, in 4 partjes
Voorbereiden couscous
Bak (mag in dezelfde als de kip) de ui en knoflook in circa 5 minuten goudbruin. 
Schep de couscous en de bouillon erdoor. Neem de pan van het vuur en laat de couscous afgedekt 5 minuten wellen. 
Maak de couscous met behulp van een vork los en meng peterselieblad en de dadels erdoor. Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe het couscousmengsel in een ovenschaal en leg de kipfilet en/of de geglaceerde aubergines er bovenop. Sprenkel hier het citroensap over. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats hem 20 minuten in de oven tot alles goed warm en gaar is. 
Serveren
Doe wat couscous op een bord leg hierop een in plakjes gesneden kipfilet en/of de geglaceerde aubergines(zie serveertips bij het aubergine recept)en garneer met citroenpartjes.
Geef er een Marokkaanse wortelsalade bij, zie recept hieronder.

Marokkaanse wortelsalade
Recept voor 6 personen
500 gram wortels, schoongemaakt en in reepjes gesneden
Ingrediënten voor de dressing:

3 eetlepels olijfolie
Sap van 1 citroen
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel suiker
2 theelepels hele komijnzaad
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel paprikapoeder
15 gram verse koriander, fijngehakt
15 gram munt, fijngehakt
zout en gemalen zwarte peper

Bereiden 
Rooster het komijnzaad kort in een droge koekenpan, bewaar tot later. 
Breng een pan met een laagje water aan de kook. Doe de wortels in een stalen vergiet en zet ze boven op de pan met kokend water, stoom de wortels in circa 15 minuten beetgaar.
Meng ondertussen olijfolie, citroensap, knoflook, suiker, komijnzaad, kaneel en paprikapoeder goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper
Meng de nog warme wortels door de dressing.
Schep de verse koriander en munt erdoor en serveer de salade op kamertemperatuur.