Witlofsoep met kaas en mosterd
Hoofdgerecht
Pastasalade
Nagerecht
Aardbeienkwark
Recepten
Witlofsoep met kaas en mosterd
Recept voor 5
personen
500 g witlof
1 ui
50 g boter
1 theelepel honing
1 eetlepel. gehakte tijm
2 theelepels grove mosterd
5 dl groentebouillon
25 g bloem
2,5 dl melk
100 gram geraspte belegen
Peper en zout
Bereiden
Haal de
stronkjes uit het witlof.
Houd 1 struikje
apart en snijd de rest in smalle reepjes.
Pel de ui en
snipper deze.
Verhit de helft
van de boter en fruit hierin de ui 2 minuten.
Voeg het
gesneden witlof, de honing en de tijm toe.
Bak al roerend
nog 3 minuten.
Voeg de bouillon
toe en laat zachtjes met deksel op de pan 10 minuten koken.
Snijd intussen
het achtergehouden struikje witlof in smalle reepjes.
Pureer de soep
met de staafmixer.
Smelt 25 gram boter in een koekenpan, roer de bloem erdoor en laat
het mengsel al roerend pruttelen.
Schenk de melk erbij en roer goed met een garde tot de saus glad
gebonden is. Kook zachtjes, voeg de kaas en de mosterd toe en laat de kaas
smelten. Schenk het gepureerde witlofmengsel bij de saus en roer het tot een
gladde soep.
Roer de achtergehouden reepjes witlof erdoor. Voeg peper en zout
naar smaak toe.
Pastasalade
Recept voor 4 personen
350 gram mini penne
40 gram pijnboompitten
1 groene paprika
1 komkommer
225 gram fijne tuinerwten uit de diepvries, ontdooid
200 gram halal salami, in blokjes (voor vega weglaten en extra mozzarella
toevoegen.
1 limoen
15 gram muntblaadjes in reepjes
5 el olijfolie
150 gram mozzarella, uitgelekt
Bereiden
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit
ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten 2
min. Laat afkoelen op een bord.
Snijd de paprika in stukjes. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder
de zaadlijsten. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Doe de tuinerwten in een
vergiet en spoel af onder koud stromend water. Doe de salami met de groenten in
een ruime schaal.
Rasp de groene schil van de
limoen en pers de vrucht uit. Giet de pasta af en schep door de groente. Voeg
de munt, olie, het limoenrasp en -sap toe, schep om en breng op smaak met
peper. Verdeel de mozzarella erover en bestrooi met de pijnboompitten. Serveer
de salade lauwwarm of op kamertemperatuur.
Kwark met aardbeien
Per persoon
150 ml kwark
eventueel 1 eetlepel honing als je van zoet houdt
50 gram aardbeien
Bereiden
Pureer de aardbeien en meng door de kwark. Voeg eventueel honing toe.