DInsdag 16 juli 2013

Voorgerecht
Witlofsoep met kaas en mosterd
Hoofdgerecht
Pastasalade
Nagerecht
Aardbeienkwark

Recepten

Witlofsoep met kaas en mosterd

Recept voor 5 personen
500 g witlof
1 ui
50 g boter
1 theelepel honing
1 eetlepel. gehakte tijm
2 theelepels grove mosterd
5 dl groentebouillon
25 g bloem
2,5 dl melk
100 gram geraspte belegen
Peper en zout
Bereiden
Haal de stronkjes uit het witlof.
Houd 1 struikje apart en snijd de rest in smalle reepjes.
Pel de ui en snipper deze.
Verhit de helft van de boter en fruit hierin de ui 2 minuten.
Voeg het gesneden witlof, de honing en de tijm toe.
Bak al roerend nog 3 minuten.
Voeg de bouillon toe en laat zachtjes met deksel op de pan 10 minuten koken.
Snijd intussen het achtergehouden struikje witlof in smalle reepjes.
Pureer de soep met de staafmixer.
Smelt 25 gram boter in een koekenpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerend pruttelen.
Schenk de melk erbij en roer goed met een garde tot de saus glad gebonden is. Kook zachtjes, voeg de kaas en de mosterd toe en laat de kaas smelten. Schenk het gepureerde witlofmengsel bij de saus en roer het tot een gladde soep.
Roer de achtergehouden reepjes witlof erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Pastasalade
Recept voor 4 personen
350 gram mini penne
40 gram pijnboompitten
1 groene paprika
1 komkommer
225 gram fijne tuinerwten uit de diepvries, ontdooid
200 gram halal salami, in blokjes (voor vega weglaten en extra mozzarella toevoegen.
1 limoen
15 gram muntblaadjes in reepjes
5 el olijfolie
150 gram mozzarella, uitgelekt
Bereiden
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten 2 min. Laat afkoelen op een bord.
Snijd de paprika in stukjes. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Doe de tuinerwten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Doe de salami met de groenten in een ruime schaal.
Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Giet de pasta af en schep door de groente. Voeg de munt, olie, het limoenrasp en -sap toe, schep om en breng op smaak met peper. Verdeel de mozzarella erover en bestrooi met de pijnboompitten. Serveer de salade lauwwarm of op kamertemperatuur.

Kwark met aardbeien
Per persoon
150 ml kwark
eventueel 1 eetlepel honing als je van zoet houdt
50 gram aardbeien
Bereiden
Pureer de aardbeien en meng door de kwark. Voeg eventueel honing toe.