Dinsdag 4 juni 2013

Voorgerecht
Chinese pannenkoekjes met lenteui
Hoofdgerecht
General Tso' s kip of champigons met sambal goreng boontjes en rijst
Nagerecht
Vers fruit van het seizoen met gembersiroop en slagroom

Recepten

General Tso’s kip
Voor vega' s General Tso' s champignons
Recept voor 4 personen
1 pond kipfilet in blokjes van 2,5 cm of champignons
1 1/2 kop maizena
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
zonnebloemolie
1/4 theelepel gedroogde chilivlokken
2 fijngesneden teentjes knoflook
1 theelepel witte sesamzaadjes voor de garnering
Lenteuitjes in dunne ringetjes voor de garnering
Marinade:
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel mirin
2 eiwitten
Saus:
1/4 kop kippenbouillon, voor vega groentenbouillon
1 1/2 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel rijstazaijn
1 eetlepel hoisin sauce
1 theelepel sambal
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel suiker
1 theelepel maizena
Bereiden:
Maak de marinade in een grote kom, mix sojasaus, rijst azijn en 2 eiwitten.  
Bedek de kip of champignons met de marinade en laat 10 minuten staan.
Maak de saus, mix in een kom de kippen of groentenbouillon, tomatenpuree, sojasaus, rijstazaijn, hoisin sauce, chili pasta,  sesame oil,  suiker en maizena. Roer door elkaar tot de suiker en de maizena opgelost zijn. Zet apart.

Mix in een grote kom de maizena met de zout en de peper.
Bedek de gemarineerde kip met de met de maizena en schud de overtollige maizena eraf.
Verhit een laag olie in een wok.
Bak de kip in kleine porties tot ze goudbruin zijn, 4 a 5 minuten.
Haal de kip uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Houd ze warm in een oven op 80 graden.

Doe een klein beetje olie in een pan en verwarm op middel hoog vuur.
Doe de gedroogde chili’ s en knoflook in de pan en bak 20 seconden.
Doe de sausmix erbij en roer tot de saus gebonden is 1 a 2 minuten.

Voor het serveren:
Doe de kip of champinons bij de saus en roer voorzichtig om totdat de kip of champignons met de saus bedekt is en goed warm is.  

Schep de kip of champinons op de borden en garneer met sesamzaad en lenteuitjes. Serveer met sambal goreng boontjes en rijst.

Sambal goreng boontjes
Voor 4 personen
300 gram sperziebonen
3 sjalotjes
1 teentje knoflook
1 rode peper
1 theelepel trassi (= garnaal, dus niet voor vegaversie toevoegen)
½ theelepel tamarinde
Zout naar smaak
2 eetlepels boter
½  theelepel laos
2 laurierblaadjes
½ theelepel gemalen koriander
Een plak santen van 1  1/2 cm dikte
Theelepel Javaanse suiker
Sjalotten, knoflook en peper fijnsnijden.
Bereiden:
Boter verwarmen in een pan, de sjalotten, knoflook, peper, trassi, tamarinde en zout toevoegen, even fruiten tot het goudbruin is.
Bonen, laos, laurier, koriander en een kopje water toevoegen. Ongeveer 7 minuten laten pruttelen met de deksel op de pan.
Santen en suiker toevoegen, af en toe omroeren.
Wanneer er olie boven komt drijven is het klaar.


Gembersiroop
80 gram verse gemberwortel
400 gram suiker
300 ml water
Bereiden:
De gemberwortel schillen en grof raspen.
Breng het water aan de kook en voeg de geraspte gemberwortel toe, laat 25 minuten zachtjes laten pruttelen met een deksel op de pan.
Daarna de gember eruit zeven en alle vocht eruit drukken met een houten lepel.
Breng het gemberwater opnieuw aan de kook, voeg de suiker toe en laat het een half uurtje heel zachtjes koken zonder deksel.
Als het gemberwater gehalveerd is, heeft de siroop de juiste dikte nadat het afgekoeld is.


Vers fruit met gembersiroop
100 gram vers fruit per persoon.
Meng het fruit met de nog warme gembersiroop en laat afkoelen in de koelkast.
Serveer met slagroom