Donderdag 4 april 2013

Voorgerecht
Mosterdsoep
Hoofdgerecht
Pastinaakstampot
Nagerecht
Chocolade pannenkoekentaart

Recepten

Mosterdsoep
Ingrediënten voor 6 personen 50 gram boter
60 gram witte bloem
125 ml room
1 liter groentebouillon
3 eetlepels Groningse mosterd
1 dunne prei
100 gram gerookte kalkoenreepjes (voor vega’ s oude kaas)
Bereiden
De prei zeer fijn snijden
De kalkoenreepjes bakken en uit laten lekken op keukenpapier.
De boter smelten, maar niet laten kleuren.
De bloem toevoegen en met een houten lepel goed roeren. 

Zet het vuur zacht vuur, blijf goed roeren en laat circa 5 minuten garen.
De bouillon verwarmen en bij het boter/bloem mengsel gieten, met een garde glad roeren, zorg dat je geen klontjes krijgt. Laat de soep 10 minuten laten koken, blijf goed roeren met de garde.
De mosterd toevoegen, goed doorroeren.
Vlak voor het serveren de room toevoegen en de soep niet meer laten koken. Verdeel de kalkoenreepjes (voor vega’ s oude kaas) en de prei over de soepkommen en schenk de soep eroverheen.


Pastinaakstampot

Voor 4 personen
1 kg kruimige aardappelen, geschild, in stukken
750 gr pastinaken, geschild, in plakken
125 ml crème fraiche
125 gram rucola
1 theelepel cayennepeper
100 gr gerookte zalmfilet (voor vega’ s cashewnoten)
Walnootolie
Bereiden
Kook de aardappelen met de pastinaak in ruim water met zout in 20 min. gaar. Giet af. Stamp de aardappelen met de pastinaak en de crème fraiche tot puree.
Schep er tweederde van de rucola met zout en chilipeper naar smaak door. Schep de stamppot op 4 borden.
Verdeel de rest van de rucola over de borden.
Schenk er wat walnootolie over en leg er een plakje zalm bovenop of strooi er cashewnoten over.

Chocolade pannenkoekentaarten voor 80 personen

Beslag:
2,2 kg zelfrijzend bakmeel
28 eieren
4 liter melk
400 gram cacaopoeder

2 pakjes boter om te bakken
Voor de vulling:
2 liter crème fraiche voor koude sauzen
1 liter slagroom
400 gram poedersuiker
1 eetlepel vijfkruidenpoeder
Rasp van de schil van 3 schoongeboende sinaasappels

Voor de bovenkant van de taart:
1 bus poedersuiker
1200 gram kersen op siroop

Bereiden pannenkoeken:
Meng alle ingrediënten voor het beslag goed door elkaar en laat even rusten. Verwarm een klontje boter in een koekenpan op half vuur en doe er een lepel beslag in. Zorg dat de gehele bodem bedekt is met een dun laagje beslag. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is kun je hem omdraaien en nog even kort de andere kant bakken. Ga zo verder tot alle beslag op is.
Laat de pannenkoeken ondertussen afkoelen.

Bereiden vulling:
Doe de suiker bij de slagroom en klop stijf, klop de crème fraiche en de vijfkruidenpoeder erdoor. Spatel de geraspte sinaasappelschil erdoor.

Taarten maken:
Leg een pannenkoek op een groot bord, smeer er een dun laagje van de vulling op, leg hierop weer een pannenkoek en smeer daar weer een dun laagje vulling over, herhaal dit tot je 10 pannenkoeken op elkaar hebt. Bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuiker en leg er wat kersen op.

Ga verder met het maken van de volgende taarten totdat alle pannenkoeken op zijn.