Dinsdag 12 maart 2013

Voorgerecht:
Wraprolletjes met tonijn en mango op een bedje van salade
Hoofdgerecht:
Chili con carne met rijst (vega zonder gehakt of met sojagehakt)
Nagerecht:
Gebakken banaan met vanilleijs

Recepten:
Wraprolletjes met tonijn en mango op een bedje van salade

Ingrediënten
6 wraps
200 gram roomkaas
3 blikjes tonijn op olie
1 flinke mango (niet te rijp)
een paar eetlepels mayonaise
zout en peper
een bosje koriander
3 lente-uitjes
1 krop ijsbergsla
1/2 Komkommer

Bereiden wraps
Laat de tonijn uitlekken.
Snijd de mango in kleine stukjes.
Snipper de lenteui.
Haal de korianderblaadjes van de steeltjes.
Meng de tonijn met de mayonaise.
Kruid met wat zout en peper en voeg de lente-ui, de koriander en de mangoblokjes toe.
Smeer alle wraps in met de roomkaas.
leg dan op iedere wrap een laagje van het mango/tonijn mengsel.
Rol de wraps strak op.
Snijd de zijkanten van de wraps een beetje bij en snijd de wraps in 4 schuine plakjes.

Bereiden salade

Snijd de ijsbergsalade in reepjes, was en schil de komkommer. Snijd de komkommer met de kaasschaaf in dunne plakjes. Maak een lekkere dressing en meng goed door elkaar.

Serveren
Leg wat salade op een bordje en zet er p.p. 2 wrappartjes bovenop.

Chili con carne met witte rijst
Ingrediënten voor 8 personen
2 middelgrote uien
2 teentjes knoflook
2 middelgrote wortelen
 2 stengels bleekselderij
 2 rode paprika’s
 olijfolie
1 volle theelepel donker chilipoeder(USA)
1 volle theelepel gemalen komijn
1 volle theelepel kaneelpoeder
zeezout en versgemalen zwarte peper
 1 blik van ongeveer 400 gram bruine bonen
 1 blik van ongeveer 400 gram rode bonen
 2 blikken tomatenblokjes a 400 gram
500 gram Halal rundergehakt voor vega versie weglaten of sojagehakt toevoegen.
1 klein bosje verse koriander
2 eetlepels balsamicoazijn
Peper en zout
1 klein bekertje crème fraiche
2 limoenen in 8 partjes
1 zakje tortillachips naturel
400 gram rijst
Water
Bereiden
Schil de uien en de knoflook en snijd fijn.
Snijd de selderij en wortelen in stukjes.
Halveer de paprika’s, verwijder de steeltjes en de zaden en snijd in stukjes.
Zet een grote braadpan met een flinke scheut olijfolie op middelhoog vuur.
Voeg de gesneden groenten toe.
Voeg het chilipoeder, de komijn en de kaneel en een flinke snuf zout en peper toe.
Roer om de 30 seconden tot de groenten zacht en licht gekleurd zijn.
Voeg de uitgelekte bonen en de blikken tomaten toe.
Voeg het gehakt toe en roer los.
Als het wat te droog wordt kun je er een beetje water bij doen.
Pluk de korianderblaadjes van de stengels en bewaar voor de garnering. Hak de koriandersteeltjes fijn en roer ze door de chili. 
Voeg de balsamicoazijn toe. Breng op smaak zout en peper.
Breng aan de kook en draai het vuur laag, zet een deksel er ietwat scheef op en laat ongeveer 1 uur sudderen, roer zo nu en dan om. Kook ondertussen de rijst.

Serveren

Doe een timbaaltje rijst op een bord, schep de chili er omheen, bestrooi met korianderblad, leg er een partje limoen en een lepel crème fraiche bovenop en steek er een paar tortilla chips in.

Gebakken banaan met vanilleijs
Ingrediënten per persoon:
1/2 banaan per persoon
1 theelepel kaneel
1/2 eetleepel bruine suiker
1 bolletje vanilleijs

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Pel een banaan en snijd hem in tweeën doormidden.
Leg de bananen in een ovenbak. 
Strooi en de suiker, kaneel over. 
Rol de bananen een keer om en zorg ervoor dat er overal suiker en kaneel zit. 
Sluit de ovenbak zeer goed af.
Bak de bananen 15-25 minuten op 180 graden.
Serveer warm met een bolletje vanilleijs.