Dinsdag 21 mei 2013

Voorgerecht
Gevulde champignons met pesto en kaas
Hoofdgerecht
Gehaktbal met rode kool en nieuwe aardappels
Nagerecht
Omgekeerde appeltaart met vanille ijs

Recepten
Gevulde champignons met pesto en kaas
Champignons
Pesto

Geraspte kaas

Bereiden:
Maak de champignons schoon.
Snijd of breek van elke champignon de stengel af zodat je alleen het kapje overhoudt.
Vul elk kapje met een lepeltje pesto.
Plaats de gevulde champignons in een ovenschaal en strooi er wat geraspte kaas overheen.
Bak de champignons 10 minuten op 180 graden.


Gehaktbal met rode kool en nieuwe aardappels
Gehaktballen van de Librije
Ingrediënten voor 4 flinke gehaktballen:
400 gram rundergehakt
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels grove mosterd
1 theelepel zout
1 theelepel cayennepeper
2 eieren
80 gram paneermeel
Boter
400 ml runderbouillon
Bereiden:
Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter en de bouillon) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in 4 porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast.
Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan.
Schenk de bouillon erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 min. op laag vuur gaar worden.
Serveer met de jus.

Rode Kool
Recept voor 4 personen
50 gram boter
1 gesnipperde ui
2 appels geschild en in blokjes
800 gram fijngesneden rode kool
1 eetlepel kaneel
150 ml sinasappelsap
2 eetlepels bruine suiker
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
100 gram rozijnen
1 eetlepel maizena
Bereiden:
Smelt de helft van de boter en fruit de ui en de appel circa 4 minuten.
Doe de rode kool erbij roer goed door en voeg de sinasappelsap toe. Voeg alle kruiden, rozijnen en het suiker toe.
Laat 30 minuten stoven met de deksel op de pan, schep een paar keer om. Vermeng de maizena met wat water, roer goed door en roer door de rode kool. Laat 1 minuut doorkoken.
Verwijder de kruidnagel en laurier en roer de rest van de boter erdoor. 

Nieuwe aardappels
200 gram aardappels per persoon
Bereiden
Was de aardappels grondig en kook ze 20 minuten in gezouten water.
Snijd ze in parten en serveer met de jus van de gehaktballen.

Omgekeerd appeltaartje met vanille ijs
Ingrediënten voor 8 personen
4 lichtzoete appels
8 velletjes bladerdeeg
8 eetlepels boter
8 eetlepels suiker
2 eieren
Vanilleijs
Karamelsaus
8 aardbeien of ander klein rood fruit

Bereiding
                     Oven voorverwarmen op 200 graden
                     Schil de appels en snij ze in partjes
                     Laat de boter smelten en giet het in de bakvorm
                     Strooi de suiker erop
                     Leg de appelpartjes in de suiker.
                     Leg de bladerdeeg op de appel en druk goed aan, prik er wat gaatjes in en bestrijk met de geklopte ei.
                     Bak de taart in 20 minuten op 200 graden.

Serveren
                     Maak de appelpartjes een beetje los en snijd in stukken.
                     Maak met de karamel grillige lijnen kris kras door elkaar op een bord.
                     Leg een stuk taart omgekeerd op het bord.
                     Leg op elk taartje 1 bol bolletje vanille-ijs en versier met doormidden gesneden aardbei.