Gevulde champignons met pesto en kaas
Hoofdgerecht
Gehaktbal met rode kool en nieuwe aardappels
Nagerecht
Omgekeerde appeltaart met vanille ijs
Recepten
Gevulde champignons met pesto en kaas
Champignons
Pesto
Geraspte kaas
Bereiden:
Maak de champignons schoon.
Snijd of breek van elke champignon de stengel af zodat je alleen het kapje overhoudt.
Vul elk kapje met een lepeltje pesto.
Plaats de gevulde champignons in een ovenschaal en strooi er wat geraspte kaas overheen.
Bak de champignons 10 minuten op 180 graden.
Gehaktbal met rode kool en nieuwe aardappels
Gehaktballen van de Librije
Ingrediënten voor 4 flinke gehaktballen:
400 gram rundergehakt
400 gram rundergehakt
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels grove mosterd
1 theelepel zout
1 theelepel cayennepeper
2 eieren
80 gram paneermeel
Boter
400 ml runderbouillon
Bereiden:
Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter en de bouillon) en
kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel
het in 4 porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten
in de koelkast.
Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan.
Schenk de bouillon erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de
deksel schuin op de pan, in 45 min. op laag vuur gaar worden.
Serveer met de jus.
Rode
Kool
Recept voor 4 personen
50 gram boter
1 gesnipperde ui
2 appels geschild en
in blokjes
800 gram fijngesneden
rode kool
1 eetlepel kaneel
150 ml sinasappelsap
2 eetlepels bruine
suiker
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
100 gram rozijnen
1 eetlepel maizena
Bereiden:
Smelt de helft van
de boter en fruit de ui en de appel circa 4 minuten.
Doe de rode kool
erbij roer goed door en voeg de sinasappelsap toe. Voeg alle kruiden, rozijnen
en het suiker toe.
Laat 30 minuten
stoven met de deksel op de pan, schep een paar keer om. Vermeng de maizena met wat water, roer goed door en roer door de rode kool. Laat 1 minuut doorkoken.
Verwijder de
kruidnagel en laurier en roer de rest van de boter erdoor.
Omgekeerd appeltaartje
met vanille ijs
Ingrediënten voor 8 personen
4 lichtzoete appels
8 velletjes bladerdeeg
8 eetlepels boter
8 eetlepels suiker
2 eieren
Vanilleijs
Karamelsaus
8 aardbeien of ander klein rood fruit
Bereiding
•
Oven voorverwarmen op 200 graden
•
Schil de appels en snij ze in partjes
•
Laat de boter smelten en giet het in de bakvorm
•
Strooi de suiker erop
•
Leg de appelpartjes in de suiker.
▪
Leg de bladerdeeg op de appel en druk goed aan,
prik er wat gaatjes in en bestrijk met de geklopte ei.
•
Bak de taart in 20 minuten op 200 graden.
Serveren
•
Maak de appelpartjes een beetje los en
snijd in stukken.
•
Maak met de karamel grillige lijnen
kris kras door elkaar op een bord.
•
Leg een stuk taart omgekeerd op het
bord.
•
Leg op elk taartje 1 bol bolletje vanille-ijs
en versier met doormidden gesneden aardbei.