Brandnetelkruidenkaaskroketten
Hoofdgerecht
Zuurkool uit de oven met puree en gebakken banaan
Nagerecht
Chocoladefudge
Recepten
Brandnetelkruidenkaaskroketten
Voor
6 kroketten
30 gram bloem
35 gram boter
175 ml melk
175 gram geraspte belegen kaas
20 gram jonge brandnetelbladeren
5 gram verse fijngesneden dille
5 gram verse fijngesneden bieslook
Peper en nootmuskaat
Voor
het korstje
3 losgeklopte eiwitten (eidooiers worden niet
gebruikt)
Paneermeel
Bloem
Serveren
en bakken
1 citroen in plakjes
Zonnebloemolie
Bereiden
Kook de brandnetelbladeren 4 minuten in een
pan met kokend water, laat goed uitlekken en snijd fijn.
Smelt de boter in een pan op zacht vuur (niet
bruin laten worden), voeg als de boter gesmolten is 30 gram bloem toe, laat de
bloem een paar minuten garen terwijl je stevig roert met een garde. Voeg dan de
melk toe, blijf flink kloppen zodat er geen klontjes ontstaan. Laat al roerend
nog 1 minuut zachtjes doorkoken zodat de bloem gaar wordt en er een dikke saus
ontstaat.
Voeg dan de kaas, de brandnetels en de verse
kruiden toe en laat de kaas smelten. Breng op smaak met wat peper en
nootmuskaat.
Laat het afkoelen en maak er kroketvormige
rolletjes van.
Neem drie borden en doe op 1 bord de
losgeklopte eiwit, op 1 bord wat bloem
en op 1 bord paneermeel.
Rol de kroketten eerst door de bloem, dan
door het eiwit en dan door de paneermeel, dan weer door het eiwit en tot slot
weer door de paneermeel. Zorg dat ze zeer goed bedekt zijn.
Verwarm de olie tot 170 graden en bak de
kroketten in ongeveer 5 minuten goudbruin (niet te lang bakken, want dan
barsten ze open).
Serveer met de citroenpartjes.
Zuurkool uit de oven met gebakken banaan en aardappelpuree
Voor
4 personen
1 pakje zuurkool
150 gram vleeswaren in dunne plakjes (voor
Halal gebruik Halal kipfilet, als je niet Halal eet kun je casselerib gebruiken
en voor vega gebruik je wat extra kaas.
1 ui in dunne plakjes
2 teentjes knoflook in dunne plakjes
200 ml witte druivensap of witte wijn(voor
niet Halal kun je witte wijn gebruiken)
100 gram geraspte belegen kaas
En 50 gram geraspte belegen kaas voor de
bovenkant
Paneermeel
Boter
2 bananen
Aardappelpuree
1 kg geschilde kruimige aardappelen,
150 ml melk,
klontje boter
Vers geraspte nootmuskaat.
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en
giet af. Verwarm de melk en de boter en stamp dit door de aardappelen tot je
een mooie puree hebt, garneer met wat vers geraspte nootmuskaat.
Bereiden zuurkool
Neem een ovenschaal en doe hierin een laagje
zuurkool, leg hier wat van de vleeswaren, de ui, de knoflook en de kaas en
beetje vers gemalen peper op. Leg hier weer een laagje zuurkool op en dan weer
ui, knoflook, kaas beetje vers gemalen peper. Herhaal de lagen totdat de ingrediƫnten
op zijn.
Giet het druivensap of witte wijn over de
zuurkoolschotel. Verdeel dan 50 gram geraspte belegen kaas over de bovenkant,
bestrooi met paneermeel en verdeel er wat klontjes boter over. Dek de schaal af
met aluminium folie of deksel en bak 30 minuten in de oven op 180 graden.
Verwijder de folie of deksel en bak nog 15 minuten in de oven totdat een
goudbruin korstje is ontstaan.
Bereiden gebakken
bananen
Snijd de bananen in de lengte en in de
breedte doormidden zodat je 4 stukken per banaan krijgt. Verwarm wat boter in een
koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de bananen in een paar minuten om en om goudbruin.
Serveren
Snijd de zuurkoolschotel in 4 parten, leg een
part op ieder bord, doe de aardappelpuree ernaast en leg de gebakken banaan er boven
op.
Chocolade
fudge
Voor 8
personen
150 gram roomboter
100 gram digestief biscuits, verkruimeld
100 gram licht bruine basterdsuiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram cacoa poeder
150 ml melk
Voor
decoratie
75 gram witte chocolade in stukjes
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Smelt 50 gram van de boter in een pan, haal
van het vuur en roer de verkruimelde bicuitjes erdoor.
Verdeel het kruimelmengsel op
de bodem van een taartvorm van 20 cm doorsnede. Druk heel goed aan en zet 10 -
15 minuten in de koelkast.
Ondertussen klop je de rest van de boter tot
het zacht en glad is. Meng de cacoa met de zelfrijzend bakmeel, doe dit door
een zeef en voeg toe aan het boter/suikermengsel, roer goed door elkaar met een
metalen lepel
Voeg de melk toe en meng goed door elkaar. Verdeel
het megsel over de biscuit bodem.
Bak de fudge 35 minuten in de oven en laat
afkoelen.
Snijd de afgekoelde fudge in 8
punten en leg op 8 bordjes.
Smelt de witte chocolade au
bain marie en trek hiermee witte strepen over de fudge punten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Plaats hier uw reactie.